1509813_1498941033719556_8622373537526458151_n

Povestea foarfecii

 

La inceput, pe post de foarfeca, se pare ca s-au folosit doua cutite separate, manevrate cu ambele maini. Foarfeca articulata, cu lamele incrucisate, fixate pe un ax central, folosita cu o singura mana, asemanatoare cu cea de astazi, a aparut in jurul anului 300 i.Hr., fiind cunoscuta in Extremul Orient si in Imperiul Roman. Mult mai tarziu, foarfeca a devenit un obiect uzual, in mai multe parti ale lumii. Ar fi inutil sa ne intrebam asupra numelui inventatorului, pentru ca astfel de informatii nu s-au gasit in documente. Cel mai posibil, este vorba de geniul inventiv al unui anonim, care, la un moment dat, a avut nevoie de un astfel de obiect. Sigur este faptul ca aparitia foarfecii este ulterioara descoperirii metalelor, deoarece, daca un cutit, un silex, o razuitoare se puteau confectiona si din piatra sau lemn, un obiect similar foarfecii nu putea fi facut decat din metal. Cele mai vechi foarfeci descoperite in sit-uri arheologice romane, din secolele al IX-lea – al X-lea, pastrate aproape intacte, serveau, dupa toate aparentele, la tunderea oilor sau la diverse alte treburi casnice. Altele, mai tarzii, din secolul al XVI-lea, din bazinul mediteraneean, au fost gasite impreuna cu suporturi (teci) frumos ornamentate, ceea ce tradeaza nu numai preocuparea pentru utilitatea, ci si pentru estetica lor.

Productia in serie a foarfecilor se datoreaza britanicului Robert Hinchliffe, care, in 1791, s-a folosit de otel, pentru a fabrica foarfeci de precizie.

In jurul anului 1880, au aparut si foarfecile pentru stangaci, confectionate de un francez din regiunea Nogent. Se puteau folosi numai pentru taierea hartiei si abia peste 40 de ani s-au inventat si cele destinate croitoriei. Acestea aveau lamele inversate si o forma ergonomica a inelelor pentru degete, care sa nu solicite prea mult efort din partea utilizatorului.

In prezent, exista o mare diversitate de modele si forme de foarfeci, in functie de scopul in care sunt folosite – in croitorie, frizerie, gradinarit, ca instrumentar medical, in industrie, pentru trabucuri, pentru gazon etc.

In 1997, un frizer israelian a intrat in Guiness Book, pentru realizarea unor coafuri, folosind simultan sapte foarfeci. In 2011, a stabilit un nou record, folosind zece foarfeci, in acelasi fel.
De curand, a fost conceputa o foarfeca speciala, cu cinci lame suprapuse, pentru taierea plantelor aromatice (menta, coriandru, busuioc etc.).
In 2007, o companie canadiana de instrumente chirurgicale, Keir Surgical Ltd, a primit un certificat Guiness Book, pentru cea mai mare pereche de foarfeci din lume. Ideea a fost a presedintelui companiei, foarfecile avand 178 centimetri lungime.
Cea mai mica foarfeca (record mondial) a fost realizata in 2008, de o companie belgiana – Mecasoft – are 0,98 mm lungime, este facuta din titan si taie microfibre de carbon.
Foarfecile pentru mustata sunt special concepute, cu o lungime de aproximativ 11 centimetri si cu inele pentru degete arcuite.
S-a inventat foarfeca laser , care indica linia pe care trebuie facuta taietura.